Lees hier onze blogartikelen, nieuwsberichten
en/of luister naar een podcast.

Paarden Spiegelen uitgelegd

DONKERBROEK – Dat paarden intuïtieve en gevoelige dieren zijn, is bij veel mensen wel bekend. Dat deze dieren in staat zijn om ons te laten zien hoe wij communiceren en ons gedragen, zal menigeen misschien wat bizar in de oren klinken. In Donkerbroek worden door de organisatie PaardenSpiegelen echter verrassende resultaten behaald.

‘Wat er gaat gebeuren als een deelnemer de paardenbak inloopt, dat weet je nooit’, benadrukt Femmy Wink uit Jubbega. ‘Het hangt van het paard af en van de deelnemers.’ Ze spreekt een groep mensen toe die deelnemen aan een dagworkshop. Ze willen allemaal graag kennismaken met het paardenspiegelen, maar hebben eigenlijk geen idee wat ze kunnen verwachten.

Het werken met de dieren blijkt een enorme indruk op de groep te maken. ‘Bijzonder, confronterend en leerzaam’, zo luiden de reacties na afloop. In veel gevallen heeft het dier al in een paar tellen door hoe iemand in elkaar steekt. Door aan de hand daarvan als coach de juiste vragen te stellen, komt de deelnemer al snel tot verrassende inzichten op het gebied van persoonlijke groei en ontwikkeling.

‘Het kan soms confronterend zijn’, zegt Wink. ‘Maar tegelijkertijd is het een hele vriendelijke manier van trainen en coachen. Je kunt er mensen zoveel mee geven. Het kan troost bieden, maar ook handvatten geven om mee verder te kunnen.’

Voorlopers

Samen met haar man Luuk Wink heeft ze een paar jaar geleden PaardenSpiegelen opgezet. Beiden zijn sinds 2008 paardencoach en op het gebied van paardenspiegelen zijn ze absoluut voorlopers. Het echtpaar is woonachtig in Jubbega, maar de cursussen en workshops worden veelal gegeven op Stoeterij Hanestreek in Donkerbroek, pension/dressuur stal Hermitage in Lippenhuizen en Stoeterij Het Swarte Paert in Hemrik.

De methode van het paardenspiegelen blijkt zeer effectief en de belangstelling daarvoor neemt dan ook snel toe. PaardenSpiegelen biedt diverse mogelijkheden aan. Zo is het voor iedereen mogelijk om deel te nemen aan de al eerder genoemde dagworkshop. Tijdens deze kennismakingsworkshop vindt onder begeleiding van de coach het spiegelen plaats.

Daarnaast geeft Femmy Wink training paardenspiegelen aan kinderen. ‘Dat vind ik het allermooiste om te doen. Het geeft kinderen zelfvertrouwen. Ze leren dat ze zichzelf mogen zijn en dat ze in zichzelf mogen geloven.’

Team-uitje

Het bedrijfsleven maakt ook veelvuldig gebruik van de methode. Met het paard als spiegel wordt het voor bijvoorbeeld managers duidelijk wat het effect is van hun natuurlijke manier van leidinggeven. Welke resultaten zijn haalbaar door op een andere manier te gaan communiceren?

‘Daarnaast verzorgen we geregeld bijeenkomsten teambuilding’, vertelt Luuk Wink. ‘Wanneer je je collega’s beter zou kunnen aanvoelen, hoeveel effectiever zou je dan kunnen communiceren? Met het paard als spiegel wordt duidelijk wat de groep kan doen -individueel en samen- om een team te worden.’

Wie meer wil weten over PaardenSpiegelen kan terecht op de website www.paardenspiegelen.com.

Artikel is geschreven door: Anita Boel van Fototekst.nl

© Copyright - Paardenspiegelen